2016. január 1., péntek

Kolbászos lencseleves kapros krumpligombóccal

Készülünk szilveszter másnapjára. Lencsét szeretjük, kolbászt dettó, tehát adta magát ez a leves :)

Hozzávalók:
  • 25 dkg lencse
  • 1 szál szárazkolbász
  • 2 közepes sárgarépa
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 vöröshagyma
  • liszt, só, babérlevél, zsiradék
Gombóchoz:
  • 2-3 közepes burgonya
  • 1 tojás
  • kapor, só
  • 2-3 evőkanál liszt
A gombóckészítéshez megmossuk a burgonyákat és héjastul félig megfőzzük. A lencsét átöblítjük, sóval és babérlevéllel feltesszük főni. Rövid idő múlva beledobjuk a kis kockára vágott sárgarépát is. A hagymát megpucoljuk és apróra vágjuk, majd megfuttatjuk zsiradékon, rádobjuk a felkarikázott kolbászt és együtt pirítjuk. Meghintjük egy evőkanál liszttel, rátesszük a zúzott fokhagymát, átforgatjuk majd felöntjük 1-2 dl hideg vízzel és csomómentesre keverjük. Hozzáöntjük a leveshez.Közben a félig főtt burgonyát kivesszük, meghámozzuk, majd lereszeljük és szétterítve langyosra hűtjük. Ha lehűlt hozzákeverjük az egész tojást és a kaprot, majd annyi lisztet adagolunk hozzá, amennyit felvesz. Vizes kézzel kis gombócokat formálunk belőle, majd sós vízben kifőzzük. Amint a gombócok feljöttek a víz felszínére, onnét számított 3-4 percig forraljuk, majd leszűrjük. Nem adjuk hozzá a leveshez kizárólag tálaláskor.



Értékelésem: 8/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése