Hozzávalók:
- 25 dkg lencse
- 1 szál szárazkolbász
- 2 közepes sárgarépa
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 vöröshagyma
- liszt, só, babérlevél, zsiradék
- 2-3 közepes burgonya
- 1 tojás
- kapor, só
- 2-3 evőkanál liszt
A gombóckészítéshez megmossuk a burgonyákat és héjastul félig megfőzzük. A lencsét átöblítjük, sóval és babérlevéllel feltesszük főni. Rövid idő múlva beledobjuk a kis kockára vágott sárgarépát is. A hagymát megpucoljuk és apróra vágjuk, majd megfuttatjuk zsiradékon, rádobjuk a felkarikázott kolbászt és együtt pirítjuk. Meghintjük egy evőkanál liszttel, rátesszük a zúzott fokhagymát, átforgatjuk majd felöntjük 1-2 dl hideg vízzel és csomómentesre keverjük. Hozzáöntjük a leveshez.Közben a félig főtt burgonyát kivesszük, meghámozzuk, majd lereszeljük és szétterítve langyosra hűtjük. Ha lehűlt hozzákeverjük az egész tojást és a kaprot, majd annyi lisztet adagolunk hozzá, amennyit felvesz. Vizes kézzel kis gombócokat formálunk belőle, majd sós vízben kifőzzük. Amint a gombócok feljöttek a víz felszínére, onnét számított 3-4 percig forraljuk, majd leszűrjük. Nem adjuk hozzá a leveshez kizárólag tálaláskor.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése