Úgy gondoltam csinálok egy profi séf kaját így Széll Tamás receptjére esett a választásom. Ígéretesnek tűnt, és nem is csalódtam benne, tényleg pikáns. Egy egész picit az ízvilágomhoz igazítottam.
Hozzávalók:
- 1 nagyobb fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 100g gyufatészta
- 6-7 evőkanál kacsazsír
- 1/2 paradicsom
- 1/2 hegyes erős paprika
- 200g burgonya
- 120g tejföl
- 1dl fehér száraz bor
- 150g szárazkolbász
- 1 köteg petrezselyem zöldje
- fél evőkanál 10% -os ecet
- egy kevés citrom leve, só, pirospaprika, liszt
200 fokos sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben, szárazon megpirítjuk a gyufatésztát. Közben a finomra vágott vöröshagymát és fokhagymát a 2/3-ad kacsazsíron lassan pirítani kezdjük. Adunk hozzá aprított paradicsomot és erős paprikát, majd tovább pároljuk, felöntjük a fehérborral, megszórjuk pirospaprikával és sóval. Ha felforrt felöntjük ~2 liter vízzel, majd főzzük 5-10 percig. Egy serpenyőben a maradék kacsazsíron megpirítjuk az apróra kockázott burgonyát. Ha a burgonya elkészült, lecsöpögtetve hozzáadjuk a levesalaphoz. Amíg újra felforr a kacsazsírban megsütjük a vékony karikákra szelt szárazkolbászt, majd ezt is lecsepegtetjük és félretesszük. Forrás után 5 percig forraljuk a levest, majd hozzáadjuk a gyufatésztát és további 5 percig főzzük. Kikeverjük a tejfölt egy kevés liszttel és besűrítjük vele a levest. Aki keményítővel szereti azt is adhat hozzá. Egy fél evőkanál ecetet és egy kevés frissen csavart citrom levével ízesítjük. Tálaláskor a pirított kolbásszal és a friss petrezselyemzöldjével tálaljuk.
Értékelésem: 8/10
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése