2017. március 11., szombat

Csorba zöldfűszerkeverék

A csorba alapvető hozzávalója, de szerintem sokrétűen fel lehet használni. Augusztusban szoktuk eltenni, kis üvegekbe. Nagyon markáns íze van és egyszerű eltenni.

Hozzávalók:
  • 4 kötés petrezselyem zöldje
  • 4 kötés lestyán
  • 8 darab paradicsompaprika
  • 2 kötés zeller zöldje
  • 200g sűrített paradicsom
  • 3/4 liter víz
  • só, szalicil
Apróra vágjuk a zöldségeket és jól megsózzuk. Állni hagyjuk 15 percet, majd kicsavarjuk. Kis üvegekbe tesszük, kissé lenyomkodjuk. A sűrített paradicsomot felhígítjuk a vízzel és beleöntjük az üvegekbe. Egy késhegynyi szalicilt teszünk a tetejére, jól lezárjuk majd 1 órán keresztül nedves dunsztolásnak vetjük alá.

Dunsztolás:

Egy nagyobb befőző edény aljára konyharuhát vagy valamilyen rácsot helyezünk, és arra állítjuk az üvegeket. Erre azért van szükség, hogy az üvegek ne érintkezzenek közvetlenül az edény forró aljával, így elkerülhetjük az elrepedésüket. A fazékba annyi vizet öntünk, hogy a benne lévő üvegeknek a háromnegyed részéig érjen, majd az edényt melegíteni kezdjük. Amikor az üvegekben lévő folyadék forrni (gyöngyözni) kezd, onnantól számítjuk a csírátlanítási időt és mindaddig gyenge forrásban tartjuk, amíg a recept előírja. A szükséges gőzölési idő letelte után a lángot lezárjuk és az edényt takaróval, pléddel letakarjuk és így hagyjuk kihűlni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése