2017. március 11., szombat

Csorba húsgomboccal

Végre elkészítettem a legjobb levest amit ismerek, meg szeretek. Nagyon finom laktató erdélyi leves, anyukámtól tanultam, Mary is imádja.

Hozzávalók:
  • 1/2 kg húsos sertéscsont
  • 3 közepes sárgarépa
  • 2 szál fehérrépa
  • 1 fej közepes hagyma
  • 1 kis zellergumó
  • 2 darab paradicsom
  • 2 közepes zöldpaprika
  • 1 citrom
  • 2-3 szál friss vagy szárított lestyán
  • só, bors, pirospaprika
  • csorba zöldségkeverék
Húsgombóc:
  • 35 dkg darált sertéshús
  • 1 kis fej hagyma
  • 1 tojás
  • 6-8 dkg rízs
  • só, bors, liszt
A megmosott húsos sertéscsontokat bő sós lében majdnem készre főzzük. A főzés során keletkezett habot folyamatosan leszűrjük. Közben a zöldségeket előkészítjük. A sárgarépát, fehérrépát és a zellert nagy lukú reszelőn lereszeljük, a paradicsomot, paprikát, hagymát apróra kockázzuk. Körülbelül 30-40 perc után a zöldségeket egyszerre beleszórjuk a levesbe, 2 púpos evőkanál csorba-zöldséget(ha nincs akkor 3-4 szál petrezselyem zöldjét, 1 szál zellert és 2-3 szál lestyánt dobunk bele, esetleg szárítottal helyettesítjük, de igazán finom a zöldségkeverékkel lesz) adunk hozzá, sózzuk, borsozzuk, pirospaprikát szórunk rá, majd készre főzzük.
Előkészítjük a húsgombócokat az összetevők összekeverésével és amíg a leves fő pihentetjük a hűtőben. Amikor a leves majdnem kész kis gombócokat formázunk belőle és lisztben megforgatjuk és így adjuk a leveshez. 10-15 perc alatt készre főnek, ekkor a megmosott citromból levágunk 5 karikát és lestyánnal együtt beledobjuk a levesbe. Egyet forralunk rajta majd azonnal kivesszük a citromkarikákat(fontos gyorsak legyünk mert ha nem túl citromos lesz!). Tálaljuk finom friss tejföllel, isteni leves, megéri elkészíteni!


Értékelésem 10/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése