2016. február 28., vasárnap

Zöldséges marhafazék

Mary szeretett volna egy ilyen laktató kaját, hát ezt tette elém. Elkészítettem, kifejezetten sok mosogatni való kíséretében, mivel nem néztem meg mekkora mennyiség lesz ebből így 3 egyre nagyobb edényt is felhasználtam. Javaslom egyből egy bazi naggyal kezdeni, vagy felezni az adagot, ugyanis ez elég egy egész falúnak :)

Hozzávalók:
  • 1 kg marhahús
  • 4 darab nagy sárgarépa
  • 4 darab petrezyelyemgyökér
  • 1 zellergumó
  • 2 vöröshagyma
  • 6-7 gerezd fokhagyma
  • 2 konzerv darabolt vagy koktélparadicsom
  • 40 dkg fagyasztott zöldborsó
  • fél kelkáposzta ( 40 dkg)
  • 3 babérlevél, egy csokor petrezselyemzöldje
  • kakukkfű, oregánó, só, bors, zsiradék
Nagyobb kockákra vágjuk a marhahúst, sózzuk, borsozzuk.  Egy lábosban bőséges zsiradékon körbesütjük, majd kivesszük és félretesszük. Az edénybe teszünk friss zsiradékot még, rátesszük a hagymát, sózzuk és egy kis víz kíséretében 10 percig fedő alatt főzzük. Ráöntjük a 2 paradicsomkonzervet, majd az előzőleg lereszelt ( 1 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, egy szelet zeller) zöldségeket beleszórjuk, visszatesszük a húst rá és a fűszereket (oregánó, kakukkfű, babérlevelek), beledobjuk a zúzott fokhagymát is. Fedő alatt puhára pároljuk őket, időnként kevergetve, ha kell vizet adagolunk hozzá. Sűrű pörkölt állag elérése a cél. Közben a maradék zöldségeket nagyobb kockákra daraboljuk és egy serpenyőben kevés zsiradékon megsütjük. A húsos masszába beledobjuk a felcsíkozott kelkáposztát és főzzük, míg a káposzta majdnem elkészül. Beledobjuk a sült zöldségeket és a fagyott zöldborsót, rászórjuk a petrezselyemzöldet  kevés vízzel és jól összeforraljuk. Szükség szerint só, borssal még ízesítjük. Friss kenyérrel tálaljuk.



Értékelésem: 8/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése