2015. november 21., szombat

Gombás sertés-raguleves

Úgy döntöttem ezen a hétvégén kicsit előveszem a zellert mint íz, zsír és paprika nélkül főzök valamit. Sikerült is valami kedvünkre valót találni.

Hozzávalók:
  • 2 közepes fej hagyma
  • 1 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 10 dkg császárszalonna
  • 40-50dkg sertéslapocka
  • 20-25 dkg vegyes gomba (csiperke, shimei, shitake, erdei gombák)
  • 1 közepes zellergumó
  • 40 dkg krumpli
  • 2 dl főzőtejszín
  • 1 csokor újhagyma
  • 3 darab babérlevél
  • 1 szál rozmaring, ha nincs szárított
  • só, bors
A hagymát finomra felaprítjuk, majd a vaj és az olívaolaj keverékén a felcsíkozott szalonnával együtt pirítani kezdjük. Felkockázzuk a sertéslapockát, körülbelül 2x2 cm-es darabokra és hozzákeverjük a hagymához, hagyjuk kicsit főni saját levében. A gombát megmossuk és felcikkezzük, majd a húshoz adjuk.
Amikor a gomba kissé megpuhul felöntjük igény szerinti vízmennyiséggel - 1,5-2 liter. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a rozmaringot és a babérlevelet. Körülbelül 30 percig közepes lángon főzzük. Ezalatt megtisztítjuk a krumplit és a zellert, majd apróbb kockára vágjuk őket. Mikor a hús megpuhult , a zöldségeket is beleöntjük a levesbe, majd felöntjük a tejszínnel. Addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak (15-20 perc). Lehúzzuk a tűzről, a felkarikázott újhagymával gazdagítjuk, és tálaljuk.


Értékelés: 9/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése