2016. október 8., szombat

Csípős keverék

Anyukám egy újabb savanyúság gyöngyszeme. Sose fogom elfelejteni mikor jó barátom Doopa megkóstolta az üvegből, ízlett neki, a feleségem meg megkérdezte mit adhatok hozzá. Válasza: - Egy kanalat - volt :)

Hozzávalók:
  • 1 kg hegyes csípős paprika (lehet több színű is: zöld, piros, sárga)
  • 3 kg hagyma
  • 1 kg tompa végű édes sárgarépa (lehet több is ízlés szerint)
  • 1 liter 10% -os ecet
  • 1 liter víz
  • 2 púpozott evőkanál cukor
  • 1 evőkanál só
  • 3-4 darab babérlevél 
A paprikákat magostul karikákra szeljük (sajnos most csak sima sárgát találtam, de pirossal sokkal látványosabban néz ki, ízre ugyanolyan). A hagymát és a répát is vékonyan felszeleteljük, ha a répa túl vastag előtte elfelezzük hosszában. Az összes hozzávalót egy nagy zománcozott edényben 30 percig főzzük. Amint kész üvegekbe töltjük, gondoskodunk róla a tetején lé legyen ne száradjon ki, majd azonnal lezárjuk, hagyjuk kihűlni és hűvös helyen tároljuk. Én a végén a babérleveleket kivettem, nem hagytam a keverékben. Több évig eláll, már ha marad belőle. Kiválóan alkalmas húsételek mellé savanyúságként. Tonhalas konzervvel összekeverve, pirítóson, majonézzel kifejezetten finom és pikáns előétel.



Értékelésem: 10/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése