Hozzávalók:
- 1 kisebb kelkáposzta
- 30-40 dkg burgonya
- 30 dkg füstölt sonka esetleg szalonna
- 2-3 közepes sárgarépa
- 1 fehérrépa
- 1 cikk zeller
- 2 babérlevél
- liszt, pirospaprika, zsiradék
- só, majoránna
Kisebb kockára vágjuk a sonkát, szalonnát, majd ~2 liter vízben feltesszük főni 2 babérlevél kíséretében. Ha forrás után túl sós lenne a leve akkor leöntjük és friss vízzel engedjük fel, amennyiben nem elég sós, megsózzuk. Amikor majdnem puha a sonka belerakjuk a meghámozott és kockára vágott sárgarépát, fehérrépát, zellert, majd fedő alatt kis lángon tovább főzzük. Amikor a zöldségek roppanósak lettek, beledobjuk a kockára vágott kelkáposztát, majd első rottyanás után a kockázott burgonyát is és készre főzzük. Ha nincs friss majoránna ekkor dobjuk bele, amennyiben van akkor a vége felé főzzük bele. Kevés zsiradékon halványbarnára pirítjuk a lisztet, lehúzzuk a tűzről és hozzákavarjuk a pirospaprikát és besűrítjük vele a levest. Miután megfőtt kivesszük a babérleveleket belőle, majd finom tejföllel tálaljuk.
Értékelésem: 9/10
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése