2015. március 20., péntek

Édesanyám savanyúja

Egyik legjobb recept ami a tárházamban megtalálható az egy savanyúság receptje. Nincs benne cukor, ecet, tartósító mégis isteni finom és nagyon jól eláll. Szeptemberben ideális eltenni, de ha van hozzávaló bármikor neki lehet esni :)

Hozzávalók:
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 fej jó nagyméretű karfiol (rózsáira bontva, kezelhető méretre)
  • 1 fej közepes méretű káposzta (hatfelé vágva)
  • ½ kg zöld paradicsom (egészben)
  • 2-3 darab nagy zsenge sárgarépa (mérettől függően uborka méretre vágni)
  • 2-4 darab közepes méretű hagyma (egészben)
  • ½ kg uborka (egészben)
  • 1-2 darab macskapöcse paprika (egészben, csípős – bogyiszlói is jó)
  • 8-10 szem bors
  • 1 nagy zellerlevél szárával
  • 1 adag kapor (összekötve egy csomóban)
  • 1 adag csombor „borsikafű” (összekötve egy csomóban)
  • 2-3 darab normálméretű torma (a tetejére tartósítónak)
Az arányokat lehet módosítani tetszés szerint, ez a referencia adag.
Opcionálisan mi teszünk bele almapaprikát is, ha van (édes), viszont nagyon fontos a friss paprika, mert ez az egyetlen hozzávaló ami túl tud puhulni és akkor nem jó. 10-20-30 literes hordóban érdemes eltenni. 
A léhez minden liter vízhez 1 normál evőkanál sót adunk. Legegyszerűbb úgy lemérni, hogy amikor a hordóba szépen elpakoltuk a zöldségeket vegyesen, felöntjük vízzel ezt utána kitöltjük belőle, így pontos mennyiséget tudunk mérni, vagy jóval többet forralunk fel a biztonság kedvéért. Mindenki úgy készíti el, ahogy egyszerűbbnek látja, a só nem drága :)
A forró sós vizet ráöntjük a zöldségekre, majd lezárjuk a kupakot.Következő nap egyszer kiengedjük a felbuborékolt levegőt de utána már nem nyitjuk ki. 2-3 naponta érdemes a hordót átgörgetni, megmozgatni egy keveset.
Minimum 30 napig, de ideálisan 45 napig hagyjuk érni, és utána fogyasztható.
Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá!



Értékelésem: 10/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése