2016. november 12., szombat

Chili con carne

Mary imádja ezt a kaját, de mivel soha nem csináltam, kicsit féltem a végeredménytől, főleg a fura hozzávalók miatt, kár volt, finom lett.

Hozzávalók:
  • 500g darált marhahús
  • 250g vörös bab konzerv
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 4 evőkanál sűrített paradicsom
  • 350-400 ml világos sör
  • 1 paradicsom
  • 15g étcsokoládé
  • 1 kávéskanál római kömény
  • 1 teáskanál chili
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 1 kávéskanál őrölt koriander
  • 1 teáskanál barna cukor
  • egy kevés kávé
  • vörös chedar sajt
  • só, bors, zsiradék
A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk és az olajon üvegesre pirítjuk. Apró kockákra vágjuk a paradicsomot is és a hagymához adjuk, majd a darált marhahúst is hozzákeverjük és kb 5-10 perc alatt átpirítjuk. Hozzákeverjük a sűrített paradicsomot és felöntjük a sörrel. Sózzuk, borsozzuk és hozzászórjuk a mozsárban összezúzott fűszereket és a barna cukrot. Időként átkevergetve ~kb 90 percig főzzük, ügyelve a folyadékmennyiségre. Ennyi idő alatt besűrűsödik az alap, megpuhul a hús is és összeérnek az ízek. Ha nem lenne elég szaftos, vagy hamar elpárolog a leve, akkor nyugodtan pótoljátok még egy kevés sörrel vagy akár vízzel. A főzési idő vége felé hozzáadjuk lecsepegtetett babkonzervet, a kávét és a csokoládét, majd még ~kb. 10 percig főzzük a chilis babot. Tejföllel, koriander vagy petrezselyemlevéllel megszórva és reszelt chedar sajttal tálaljuk az elkészült Chili con carne-t. Én tortilla chippel tálaltam.



Értékelésem: 8/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése