2015. augusztus 23., vasárnap

Lasagne

Sokszor készítünk olasz ételeket, ezekből is egyik kedvencünk a lasagne. A mi verziónkat mutatnám be ami nem a képernyő szépsége ízre viszont annál finomabb.

Hozzávalók:
  • 300-500 g lasagne tészta (igény szerinti mennyiség)
  • 400 g paradicsom (én olasz konzervet használok hámozott koktél vagy lucullust)
  • 500 g darált hús
  • 2 sárgarépa
  • 1/4 -ed zeller gyökér
  • 1 közepes fej hagyma
  • 2 szál petrezselyemgyökér
  • szerecsendió, bors, só, zsiradék, 2-3 levél babérlevél, rozmaring
  • 50-80 g finomliszt
  • 100 g vaj
  • 1 liter tej
  • 300 g cheddar sajt (természetesen parmezánnal a legfinomabb)
Első lépésben a darált húsból elkészítjük a mártást. A hagymát zsiradékon megpirítjuk, aprítógépben a sárgarépát és a zeller apróra ledaráljuk majd a hagymára öntjük, egy kevés ideig együtt pirítjuk majd hozzáadjuk a darált húst, sózzuk, borsozzuk, rozmaringot hozzáadjuk, babérlevelet teszünk bele. Alacsony lángon 40 perc alatt készre főzzük ez idő alatt a paradicsom szétfő. Elkészítjük a besamel mártást. A tejet, a közepes kockákra vágott hagymát, a 4-be vágott petrezselyemgyökeret, a szerecsendiót, és a bors lassú tűzön felforraljuk. Egy másik edényben közben felolvasztjuk a vajat majd hozzáadjuk a lisztet. A leszűrt tejet kis adagokban hozzákeverjük folyamatosan kevergetve főzzük, amíg jó sűrű masszát kapunk. Kivajazzuk a tálat majd rétegezve összeállítjuk a lasagnet. Én az első réteg tészta alá is helyezek besamelt, hogy megpuhuljon a tészta. A rétegezés tészta, mártás, besamel, sajtból áll és ezt a végén egy tésztasorral lezárjuk tetejét megöntjük besamellel és sajttal. 220 fokos előmelegített sütőben addig sütjük míg a teteje aranybarnára nem pirul. 
Tipp: Érdemes nem túl púpos ra rakni a tálban vagy magas oldalfalú tálat használni mert sütés közben kicsöpöghet a sütő belsejébe a szaft ami csúnyán füstölni tud :)


Értékelésem: 9/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése