Hozzávalók:
- 300-500 g lasagne tészta (igény szerinti mennyiség)
- 400 g paradicsom (én olasz konzervet használok hámozott koktél vagy lucullust)
- 500 g darált hús
- 2 sárgarépa
- 1/4 -ed zeller gyökér
- 1 közepes fej hagyma
- 2 szál petrezselyemgyökér
- szerecsendió, bors, só, zsiradék, 2-3 levél babérlevél, rozmaring
- 50-80 g finomliszt
- 100 g vaj
- 1 liter tej
- 300 g cheddar sajt (természetesen parmezánnal a legfinomabb)
Első lépésben a darált húsból elkészítjük a mártást. A hagymát zsiradékon megpirítjuk, aprítógépben a sárgarépát és a zeller apróra ledaráljuk majd a hagymára öntjük, egy kevés ideig együtt pirítjuk majd hozzáadjuk a darált húst, sózzuk, borsozzuk, rozmaringot hozzáadjuk, babérlevelet teszünk bele. Alacsony lángon 40 perc alatt készre főzzük ez idő alatt a paradicsom szétfő. Elkészítjük a besamel mártást. A tejet, a közepes kockákra vágott hagymát, a 4-be vágott petrezselyemgyökeret, a szerecsendiót, és a bors lassú tűzön felforraljuk. Egy másik edényben közben felolvasztjuk a vajat majd hozzáadjuk a lisztet. A leszűrt tejet kis adagokban hozzákeverjük folyamatosan kevergetve főzzük, amíg jó sűrű masszát kapunk. Kivajazzuk a tálat majd rétegezve összeállítjuk a lasagnet. Én az első réteg tészta alá is helyezek besamelt, hogy megpuhuljon a tészta. A rétegezés tészta, mártás, besamel, sajtból áll és ezt a végén egy tésztasorral lezárjuk tetejét megöntjük besamellel és sajttal. 220 fokos előmelegített sütőben addig sütjük míg a teteje aranybarnára nem pirul.
Tipp: Érdemes nem túl púpos ra rakni a tálban vagy magas oldalfalú tálat használni mert sütés közben kicsöpöghet a sütő belsejébe a szaft ami csúnyán füstölni tud :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése